Pilavlar

VEJETARYEN TÜRK MUTFAĞI

PİLAVLAR

Birçok Ortadoğulu gibi Türkler, bir yılda epeyce pirinç tüketirler. Ancak Asya mutfağındakilere hiç benzemeyen Türk pirinç yemekleri en lezzetlileridir. Her tür bitkisel otlar, baharatlar, tahıllar ve baklagiller eklenerek değişik türler elde edilmiş ve lezzeti artırılmıştır. Sanki bazı insanlar hergün yeni pilav türü icat ediyor gibi gelir insana. Son zamanlarda lokantalarda tek tek güveç kaplarda fırınlanmış, ince bir hamurla üstü kapatılmış baharatlı bir pilav türüne bile rastlanır. Pilav ana yemek ya da garnitür olarak servis edilebilir. Ama domates sosunda pişmiş kuru fasulye ile servis edilen beyaz pilavın (Türkler asla piştikten sonra pirinç değil 'pilav' derler pirinç yemeğine) öneminden bahsetmek gerekir burada çünkü 'Milli yemek' olarak Türk Kültüründe önemli bir yeri vardır. Gençler askerlik günlerini hatırladıklarında, yalnızca ebedi dostluklardan değil yedikleri kurufasulye ve pilav miktarından da hemen her defasında söz ederler.

Pirinç taze sebzelerle de bol miktarda kullanılır, yani çeşitli bitki ve baharatlarla karıştırıldıktan sonra dolma ya da sarma malzemesi olur.





 
Bu site Kültür ve Turizm Bakanlığı Bilgi Sistemleri Dairesi Başkanlığı tarafından hazırlanmıştır.
Bu sayfa 3838 kez gösterilmiştir.