VEJETARYEN
TÜRK MUTFAĞI PİLAVLAR Birçok
Ortadoğulu gibi Türkler, bir yılda epeyce pirinç tüketirler. Ancak Asya mutfağındakilere
hiç benzemeyen Türk pirinç yemekleri en lezzetlileridir. Her tür bitkisel otlar,
baharatlar, tahıllar ve baklagiller eklenerek değişik türler elde edilmiş ve lezzeti
artırılmıştır. Sanki bazı insanlar hergün yeni pilav türü icat ediyor gibi gelir
insana. Son zamanlarda lokantalarda tek tek güveç kaplarda fırınlanmış, ince bir
hamurla üstü kapatılmış baharatlı bir pilav türüne bile rastlanır. Pilav ana yemek
ya da garnitür olarak servis edilebilir. Ama domates sosunda pişmiş kuru fasulye
ile servis edilen beyaz pilavın (Türkler asla piştikten sonra pirinç değil 'pilav'
derler pirinç yemeğine) öneminden bahsetmek gerekir burada çünkü 'Milli yemek'
olarak Türk Kültüründe önemli bir yeri vardır. Gençler askerlik günlerini hatırladıklarında,
yalnızca ebedi dostluklardan değil yedikleri kurufasulye ve pilav miktarından
da hemen her defasında söz ederler. Pirinç
taze sebzelerle de bol miktarda kullanılır, yani çeşitli bitki ve baharatlarla
karıştırıldıktan sonra dolma ya da sarma malzemesi olur.
|